De groei van het aantal eenmanszaken in Nederland verhult dat de economie uit een lange periode van recessie komt. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je blij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Don’t believe the hype. Ik moet niets hebben van het woord ‘start-up’. Ik vind het nieuwlichterij. Het suggereert een dynamische economie met een bloeiende ondernemerscultuur waarin de oprichting van bedrijven een hoge vlucht aan het nemen is. Dat strookt totaal niet met de economische feiten. De economie zit in een lost decade met een nationaal inkomen dat nauwelijks het piekniveau van 2008 heeft geëvenaard – bijna acht jaar na het uitbreken van de crisis.

De arbeidsproductiviteit is sinds 2008 – 7 jaar lang – niet gegroeid, iets wat sinds de Tweede Wereldoorlog nooit is voorgekomen (en waarschijnlijk ook vóór de oorlog niet).

Dinsdagochtend maakte het CBS cijfers bekend over de oprichting en opheffing van bedrijven bekend. En het moge geen verrassing heten dat de cijfers niet al te best waren. In de eerste grafiek staat het aantal netto oprichtingen van bedrijven weer gegeven.

(klik voor uitvergroting)

1

Op het eerste gezicht lijkt het allemaal mee te vallen. Sinds 2012 trekt de groei van nieuwe bedrijven aan, maar de aanwas is lager dan voor de crisis.

Als we echter de eenmanszaken (‘zzp’ers’) buiten beschouwing laten, dan blijkt dat het inderdaad vies tegenvalt. Het gaat bergafwaarts met de groei van nieuwe bedrijven met personeel (echte bedrijven).

(klik voor uitvergroting)

3

Misschien zult u nu zeggen: eenmanszaken kunnen groeien. Maar in Nederland zijn de meeste bedrijven eenmanszaken. We kunnen dus aannemen dat de kans groot is dat een eenmanszaak een eenmanszaak blijft of het loodje legt. Of er bijvoorbeeld mee stopt omdat het (ooit) niet langer fiscaal aantrekkelijk is om werk als (gesubsidieerde) ZZP’er te doen in plaats van in een gewoon dienstverband - wat je verder ook moge vinden van deze analyse in de Volkskrant.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

2.Als u wilt weten wat de aandelenbeurs momenteel doet, hoeft u alleen maar op een vat olie te gaan zitten en kijken wat de olieprijs doet. Sinds eind november bewegen aandelen (de Europese Stoxx 50 in de grafiek) weer sterk mee met de grillen in de oliemarkt.

(klik voor uitvergroting)

CO1 Comdty (Generic 1st 'CO' Fut 2016-01-26 12-39-45

Ook dinsdag is de olieprijs weer leidend. Beleggers zien olie als een barometer voor hoe de vraagkant van de kwakkelende wereldeconomie zicht ontwikkelt.

Dinsdagochtend zakte de prijs van een vat Brent olie weer onder de 30 dollar per vat na een hoogtepunt van 32,81 dollar per vat op maandag. Aan het einde van de ochtend kostte een vat Brent 30,50 dollar.

Door het herstel van de olieprijs wist de AEX een verlies van bijna 2 procent op 410 punten te halveren en noteerde de index aan het einde van de ochtend op 415 punten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.ECB-president Draghi is het Duitse publiek aan het klaarstomen voor een verdere en ditmaal waarschijnlijk wel agressieve verruiming van het monetaire beleid in maart. In een toespraak in Frankfurt maandagavond verdedigde Draghi het obligatieaankoopprogramma van inmiddels 1,5 biljoen euro en de negatieve rente.

Draghi wees op een recente studie van zijn aartsvijand, de Bundesbank, waaruit blijkt dat het gemiddelde rendement op de financiële activa van Duitse huishoudens tussen 2008 en 2015 gecorrigeerd voor inflatie 1,5 procent bedroeg. Dat is niet veel, maar zeker geen “onteigening” van spaarders, aldus Draghi. Draghi lijkt het publiek gerust te willen stellen dat het ook de komende jaren wel mee zal vallen. Wat Draghi natuurlijk vergeet, is de slagzin ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’

Overigens is de belangrijkste reden voor de lage rentestand niet de ECB, maar de private sector zelf. Er zijn te veel (oninbare) schulden en daarom zijn huishoudens en bedrijven in de eurozone nog steeds schulden aan het afbetalen, ondanks zeer lage nominale rentestanden. Als niemand wil lenen, kunt u ook geen rente vangen. Zou de ECB nu de rente verhogen, dan schieten faillissementen omhoog en bent u uw inleg kwijt.

De overheid zou nu moeten optreden als ‘borrower of last resort’ en meer obligaties moeten verkopen (dus geld lenen) en de opbrengsten gebruiken om te investeren. De economie groeit en de rente stijgt.

4.Er zijn meer kapers op de kust voor een overname van bierbrouwer Grolsch, onderdeel van de Deense biermoloch SABMiller. Brouwer Fraser and Neave zou interesse hebben in de brouwers Grolsch en Peroni van SABMiller. Naar verluidt zouden brouwers Asahi uit Japan en Mahou-San-Miguel ook interesse hebben in Grolsch en Peroni. Zelfs private equity huizen KKR en Cinven gelden inmiddels als potentiële kopers.

SABMiller, de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, wordt momenteel overgenomen door AB InBev, ’s werelds grootste bierbrouwer. SABMiller is bezig divisies in de etalage te zetten in de hoop dat mededingingsautoriteiten wereldwijd akkoord gaan met de overname door AB InBev. Overigens is Fraser and Neave geen onbekende van Heineken, de op twee na grootste brouwer ter wereld. Heineken kocht na een lang overnamegevecht in 2012 Fraser and Neave's aandelen in Asia Pacific Breweries

5.Philips was dinsdagochtend met een winst van ruim 5 procent de witte raaf op een rood Damrak nadat het gezondheidszorg- en elektronicaconcern meevallende kwartaalcijfers bekendmaakte. Philips' bedrijfsresultaat, exclusief verliesposten die het bedrijf bestempelt als eenmalig, steeg in het vierde kwartaal met 13 procent naar 842 miljoen euro. Dat was meer dan de krap 800 miljoen euro waar analisten op hadden gerekend.

Philips schreef de meevaller toe aan sterke prestaties bij de gezondheidszorgdivisie, dat profiteerde van sterke groei in de VS, West-Europa en herstel in China. Afgelopen kwartaal nam de omzet exclusief overnames, verkopen en valuta-effecten met 2 procent toe. Topman Frans van Houten zei een soortgelijk groeitempo in 2016 te verwachten, ondanks de economische tegenwind.

6.Philips's rivaal Siemens laat zich ook niet uit het veld slaan door de onzekerheid over de wereldeconomie. Het Duitse conglomeraat, dat concurreert met Philips in de markt voor medische apparatuur, verhoogde maandagavond de winstverwachting voor het boekjaar dat eindigt in september 2016. Siemens denkt dat de winst dit boekjaar op tussen de 6 euro en 6,40 euro per aandeel zal uitkomen. Siemens oorspronkelijke bandbreedte was 5,90 euro tot 6,20 euro per aandeel. Die hogere winstverwachting was overigens voornamelijk het gevolg van ‘zelfhulp’: Siemens snijdt in de kosten en probeert de productiviteit te verhogen omdat het een verdere verzwakking van de wereldeconomie verwacht. Siemens zei daarnaast dat de zwakke euro de pijn wat verzacht.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl